Ruina unui splendid castel renascentist din centrul comunei sătmărene Medieșu Aurit mai amintește astăzi de importanța așezării din evul mediu. Castelul Lonyai, realizat în cel mai pur stil renascentist, avea cândva o sală de dans cu acoperiș poleit în aur, iar astăzi a ajuns o ruină, cu o situație juridică încă neclarificată. Impunătorul castel a fost incendiat în anul 1945 și de atunci a fost lăsat în paragină. Ba mai mult, localnicii și-au făcut case din cărămizile castelului.

Teritoriul pe care se află astăzi comuna Medieșu Aurit are o importanță deosebită pentru istorici, după ce au fost descoperite peste 200 de cuptoare dacice de făcut vase din lut. Recent, au mai fost descoperite peste 50 de cuptoare de redus minereu din sec. II — III, semn că pe lângă un mare centru ceramic era și un foarte mare centru metalurgic.

O perioadă înfloritoare a fost în Evul Mediu și la Medieșu Aurit. Ca și în vestul Europei sau în alte zone unde se construiau castele, la Medieșu Aurit a fost ridicată o construcție ce avea să sclipească secole și să fie amintită inclusiv în arhiva de la Vatican.

Primarul comunei, Silviu Zetea, spune că actualul castel a fost construit cel mai probabil pe urmele unei așezări dacice. De altfel, și numele localității Medieșu Aurit ar proveni de la castelul care avea tavane placate cu foițe de aur. În maghiară numele comunei este Aranyos Meggyes și ar proveni de la arannyos — aurit, megye — județ, comitat.

Dacă unele aspecte din trecutul castelului încă nu au fost clarificate, cert este că a fost construit în 1630 de Sigismund Lonyai, informație care este inscripționată pe fațada ce se mai păstrează și astăzi: ANNO DNI MDCXXX MAGS SIGIS DE LONIA COMES COTT CRASNEN A FVNDAMENTIS EXTRVXIT mai poate fi descifrat și astăzi în latină pe frontispiciul castelului, adică „În anul domnului 1630 marele Sigismund de Lonia comitele comitatului Crasnei a ridicat din temelii”.

sursa

Citeste si:

Peştera Muierilor – leacul fetelor nemăritate şi al celor fără rod

O «plimbare» prin junglă sau un zbor cu balonul pentru pasionații de adrenalină

Transfagarasan, un traseu spectaculos si cu multe obiective turistice

Ce delicii culinare sa gusti in marile orase