Exista multe optiuni cand vine vorba de alegerea uleiului potrivit pentru motorul masinii tale. Ghidul nostru detaliaza optiunile pentru a va ajuta in incercarea de a va schimba uleiul. Primul pas in alegerea uleiului de motor potrivit este sa cunoasteti marca si modelul vehiculului dumneavoastra. Sunt dezvoltate noi motoare de inalta performanta pentru a imbunatati eficienta si au fost dezvoltate noi formulari de ulei pentru a ajuta la tinerea pasului cu aceste imbunatatiri.

Indiferent daca locuiti intr-un climat cald sau rece, fie ca utilizati de obicei drumuri asfaltate sau neasfaltate, ar trebui sa va ganditi la conditiile cu care va confruntati in mod normal cand conduceti. Conditii diferite pot pune sub presiune vehiculul dumneavoastra in moduri diferite, cum ar fi necesitatea schimburilor frecvente ale uleiului de motor. Conditiile in care locuiti si conduceti sunt importante de luat in considerare atunci cand decideti ce tip de ulei motor este potrivit pentru dvs.

Alegerea uleiului de motor potrivit

Odata ce cunoasteti marca si modelul vehiculului, puteti alege tipul de ulei de motor: ulei mineral sau sintetic. Uleiul de baza reprezinta 80%-90% din cantitatea de ulei de motor, facand alegerea tipului de ulei o decizie importanta. Fiecare tip de ulei are avantaje si dezavantaje, asa ca este crucial sa stii ce tip de ulei se potriveste masinii tale si stilului tau de condus.

Cand comparati produsele de ulei de motor, este posibil sa observati coduri confuze cu numere si litere de pe ambalaj. Acestea indica gradul de vascozitate, o masura a rezistentei uleiului la curgere. Este un factor important de luat in considerare, impreuna cu clima si conditiile de condus, atunci cand cautati uleiul de motor potrivit. Exact asa cum pui o noua curea de transmisie cand e nevoie, la fel vei schimba si uleiul la timp.

Exista doua numere care definesc vascozitatea unui ulei. Primul numar se termina cu litera „W”, care inseamna iarna. Aceasta masuratoare este legata de modul in care un ulei curge atunci cand este rece, cum ar fi la pornirea motorului. Al doilea numar este definit de modul in care un ulei curge la temperaturi normale de functionare.

Uleiurile subtiri, cu vascozitate scazuta, curg mai usor pentru a proteja piesele motorului la temperaturi mai scazute. Uleiurile groase, cu vascozitate ridicata, sunt de obicei mai bune la mentinerea rezistentei filmului pentru a proteja motoarele la temperaturi mai ridicate. Puteti gasi vascozitatea potrivita pentru vehiculul dvs. uitandu-va pe capacul uleiului sau in manualul de utilizare.

Daca aruncati o privire mai atenta pe eticheta, veti gasi si standarde de ulei de motor indicate prin diferite acronime precum API, ACEA, ILSAC. Aceasta inseamna ca produsul indeplineste sau depaseste cerintele stabilite de aceste organizatii. Specificatiile sunt importante deoarece indica performanta si calitatea uleiului.

Intelegerea uleiului de motor si a alegerii potrivite pentru masina dvs. poate fi dificila, dar alegerea uleiului de motor potrivit va prelungi durata de viata a motorului si va permite motorului sa functioneze eficient. Tine cont de aceste 5 considerente data viitoare cand cauti uleiul potrivit pentru a optimiza performanta motorului tau.