Cercetătorii elvețieni au anunțat o descoperire epocală: un aparat portabil de depistare a unor forme de cancer prin analizarea respirației. Mai simplu de atât nu se poate, atunci când vine vorba despe această maladie cumplită care macină omenirea.

Nu e chiar atât de simplu ca un alcoolmetru folosit de polițiști pentru a depista alcoolemia șoferilor aflați în trafic, dar cu siguranță se profilează un viitor mai bun pentru acest domeniu al științelor medicale, informează www.antenasatelor.ro.

Cercetătorii elvețieni au pus la punct un aparat portabil care poate „repera rapid în respirație cancerul căilor respiratorii superioare – gât și gură”, potrivit site-ul Școlii politehnice federale din Lausanne (EPEL, Elveția). „Testat pe pacienți, noul aparat, dotat cu senzori extrem de sensibili, funcționează la fel de bine cu un calculator și cu un telefon mobil, în cazul în care condițiile de testare sunt foarte riguroase”,  mai spun cercetătorii care au participat la proiect. Ei adaugă că dispozitivul este extrem de util mai ales pentru diagnosticarea timpurie a tumorilor, în contextul în care acestea sunt depistate de obicei târziu, ceeace duce la multe complicaţii.

Aparatul este dotat cu senzori care analizează gazele prezente în respirație, știut fiind că „celulele canceroase au un metabolism diferit de cel al celulelor sănătoase” și, prin urmare, produc „substanțe diferite, atât în privința cantității, cât și a tipologiei”. S-au efectuat teste pe persoane bolnave sau operate, iar rezultatele „au demonstrat eficiența ridicată a senzorilor”.

evz

Related

comments