Criticile, dar şi insistenţa altor posturi TV de a prelua subiectul, i-au determinat pe membrii familiei tinerei să refuze a mai fi contactaţi, scrie www.adevarul.ro. Deşi cazul de la Vaslui este ultramediatizat în presa scrisă de mai bine de jumătate de an, până miercuri, 22 iulie, niciun oficial din administraţia judeţului nu s-a interesat cu adevărat de soarta victimei sau de situaţia familiei. Subprefectul de Vaslui s-a deplasat la locuinţa familiei în care cu o seară înainte ajunseseră reporterii Pro TV. În acelaşi timp, o echipă de la Spitalul de Psihiatrie Socola din Iaşi, formată din psihiatri, psihologi şi asistenţi sociali, s-a autosesizat în acest caz şi a mers s-o consilieze pe tânără. Ea povestise în direct la tv că i-ar prinde bine să mai meargă la câteva şedinâe de consiliere. La locuinţa Ralucăi din Vaslui nu a fost, însă, găsit nimeni. Familia a dispărut de acasă încă din seara zilei de 21 iulie. Avocata tinerei violate, Mioara Donosă, a spus că niciunul dintre reprezentanţii familiei nu mai răspunde la telefon. Toţi şi-au închis aparatele mobile la scurt timp după terminarea emisiunii de la Pro TV, speriaţi de avalanşa de solicitări venite din partea reprezentanţilor altor posturi TV româneşti.

Tânăra violată de 7 bărbaţi şi-a dezvăluit identitatea unei ţări întregi

“Problema de imagine a tinerei din Vaslui era, până acum, doar la nivelul comunităţii din care ea şi inculpaţii provin, dar odată cu apariţia în mediul audiovizual, această expunere s-a extins la nivel naţional. Din nefericire, nu acesta este contextul în care o adolescentă de 18 ani să-şi dorească să fie recunoscută pe stradă“, a declarat, pentru Adevărul, Ciprian Mitoşeriu, avocat în Baroul Iaşi. Acesta crede că decizia tinerei de a apărea la televizor nu ar trebui să ridice probleme în desfăşurarea procesului. “Acest fapt nu reprezintă un element de noutate pentru cei abilitaţi să gestioneze desfăşurarea procesului şi să pronunţe o soluţie. Pe de altă parte, este evident că nu a fost tocmai o idee înţeleaptă devoalarea identităţii tinerei, în conditiile în care deja avem de-a face cu o presiune tot mai crescută a opiniei publice şi a mass-media asupra modului de soluţionare a cauzei. Ar fi fost de preferat ca soluţia ce urmează a se pronunţa în cauza să fie privită ca un act de justiţie, şi nu ca un rezultat al acestei presiuni“, a declarat avocatul pentru sursa citată.

CNA s-a autosesizat după ce tânăra violată de 7 bărbaţi a apărut la tv

Abordarea jurnalistică din emisiunea „La Măruţă“ din data de 21 iulie va fi discutată în cadrul unei şedinţe a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) programată joi, 23 iulie. Membrii forului de reglementare în domeniul audiovizualului s-au autosesizat în privinţa apariţiei fetei violate la Vaslui de şapte indivizi, fără ca identitatea ei să fie protejată. În acelaşi timp, CNA a decis să discute legitimitatea demersului postului Pro TV şi ca urmare a nouă reclamaţii scrise primite de la telespectatori nemulţumiţi. „Indiferent dacă victima îşi dă sau nu acordul, ţinând cont că se află într-o situaţie de extremă vulnerabilitate, presa trebuie să urmeze acest principiu etic elementar, să nu abuzeze în astfel de situaţii“, se arată într-una dintre sesizările primite de CNA.