Paralmentarii au votat miercuri proiectul de lege privind pensiile speciale pentru deputaţi şi senatori. În acest sens, s-au înregistrat peste 303 de voturi pentru, 124 împotrivă şi două abţineri. Deputatul PSD Anghel Stanciu a susţinut, marţi, în plenul reunit al Camerei şi Senatului, proiectul privind pensiile speciale pentru parlamentari, spunându-le deputaţilor şi senatorilor din sală să-şi ia Parlamentul înapoi, pentru “un Parlament curat, puternic, perfecţionist”.

Senatorii şi deputaţii reuniţi marţi în ședință comună, au dezbătut proiectul de lege privind pensiile speciale pentru parlamentari, pe care l-au şi votat.

Stanciu a vorbit, la dezbaterea privind adoptarea proiectului privind pensiile speciale pentru parlamentari, care modifică Statutului deputaţilor şi senatorilor

Stanciu a citat din discursul din Parlament al preşedintelui Klaus Iohannis la învestire, în care îndemnă la reunţarea la populism şi pledează pentu un Parlament puternic.

“Sper că sunteţi de acord cu aceste gânduri de început a mandatului domnului preşedinte. 9 februarie 2015 a fost în gândirea şi speranţa tuturor o bornă de hotar, când am crezut că perioada populismului nociv în democraţie a început să apună.

Acesta este principalul motiv pentru care 255 de parlamentari au iniţiat prezenta iniţiativă, considerând că momentul menţionat de Iohannis a sosit, să ne debarasăm de populism”, le-a spus Stanciu, parlamentarilor din dreapta sălii.

Anterior, liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a propus retrimiterea iniţiativei legislative la comisie, însă propunerea a fost respinsă cu 289 de voturi “împotrivă” şi 117 voturi “pentru”.

Încă nu îmi vine să cred că, în Parlamentul României, dezbatem un astfel de proiect de lege privind majorarea pensiilor parlamentarilor. (…) Dacă veţi vota, stimaţi colegi, această lege, veţi da o probă de egoism, de lipsă de sensibilitate faţă de oamenii care ne-au trimis aici”, a spus Orban.

La şedinţă şi-au înregistrat prezența 404 parlamentari. Ședința este condusă de vicepreședintele Senatului Ioan Chelaru. Lipsesc de la lucrări atât președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, cât şi cel al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit proiectului de lege care modifică Statutul parlamentarului, deputații și senatorii au dreptul, după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizație lunară pentru activitatea de parlamentar. De această indemnizație beneficiază cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

“Cuantumul indemnizației se acordă în limita a trei mandate și reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară aflată în plată. Cuantumul indemnizației îl reprezintă produsul obținut prin înmulțirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizația brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete, indemnizația se calculează proporțional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puțin de 6 luni de activitate parlamentară“, se arată în proiectul de lege.

Indemnizația de parlamentar ar urma să se actualizeze ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizația brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeași dată.

Indemnizația de parlamentar se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum și cu orice alte venituri realizate. Indemnizația este supusă impozitului pe venit și contribuției de asigurări sociale de sănătate și se suportă din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege.

Potrivit calculelor inițiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.