Alocaţiile dublate pentru copii vor fi plătite începând cu luna iulie, aferente lunii iunie, Ministerul Muncii lucrând însă în acelaşi timp la un pachet de măsuri care să vizeze inclusiv diferenţierea alocaţiilor, pachet finalizat în septembrie-octombrie, a afirmat ministrul de resort, Rovana Plumb.

“Lucrăm la un pachet de măsuri. Peste tot în Uniunea Europeană alocaţiile se dau diferenţiat, fie în funcţie de veniturile părinţilor, fie în funcţie de vârsta copilului”, a spus Plumb, la Digi 24.

Ea a precizat că fiecare copil va primi “o alocaţie” în baza viitorului pachet de măsuri.

La rândul său, premierul Victor Ponta a afirmat din nou, la România TV, că alocaţiile pentru copii trebuie “gândite mai ţintit şi mai eficient”.

Şeful Guvernului a amintit că, în 2006, Curtea Constituţională a decis că alocaţia trebuie acordată copiilor în mod nediferenţiat, dar a apreciat că acest lucru este acum “ceva depăşit”, deoarece în 2015 este “mai multă minte” decât în 2006.

“În baza unei decizii din 2006, Curtea Constituţională a spus . Eu vorbesc însă despre ceva ce e depăşit, trăim în 2015, avem mai multă minte decât în 2006, societatea se schimbă şi atunci ne gîndim câţi părinţi nu şi-au ridicat niciodată alocaţia de 42 lei şi nu o vor ridica nici pe cea de 84 lei, pentru că au venituri suficiente, precum şi câţi părinţi ridică alocaţia, dar banii nu ajung”, a spus Ponta.

Luni, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care dublează alocaţiile de stat pentru copii, de la 42 de lei la 84 de lei.

Majorarea alocaţiei a fost aprobată recent de către deputaţi, sub forma unui amendament propus de PNL.

Ponta a spus atunci că Guvernul şi PSD susţin majorarea alocaţiei de stat pentru copii şi nu se pot opune acestui principiu, dar iniţiatorii propunerii nu au indicat sursa de finanţare în condiţiile în care impactul bugetar anual este estimat la 1,8 miliarde lei.

Liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, a prezentat un tabel cu distribuţia voturilor pentru amendamentul de dublare a alocaţiilor, arătând că doar 5 voturi favorabile au aparţinut PSD, iar premierul Victor Ponta, lider PSD şi deputat, nu apare pe lista celor care au votat.

Ulterior, Ponta a declarat că ideea unei alocaţii egale pentru toţi copiii este nepractică, deoarece trebuie o diferenţiere în funcţie de venitul părinţilor, afirmă premierul Ponta, arătând că ar fi preferat să urce alocaţia peste 84 de lei pentru familii cu venituri mici şi să nu o dubleze şi pentru cei cu venituri suficiente.

La rândul său, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat că va transmite o adresă prin care solicită Curţii Constituţionale lămuriri cu privire la faptul dacă alocaţia de stat pentru copii este un drept universal egal sau aceasta poată fi acordată diferenţiat, în funcţie de veniturile unei familii.

Co-preşedintele PNL Alina Gorghiu a reacţionat, arătând că deciziile Curţii Constituţionale sunt obligatorii, Curtea stabilind că nu este permisă diferenţierea cuantumului alocaţiei pentru copii şi cerând PSD să aplice legea de dublare a alocaţiilor, aprobată de Legislativ.

În replică, PSD a arătat că propunerea pentru un sistem de alocaţii diferenţiate pentru copii nu are legătură cu măsura dublării alocaţiilor.

mediafax

Related