Nimeni nu ar fi surprins sa afle ca minorii sufera atunci cand parintii lor se cearta sau au discutii in contradictoriu. Totusi, cercetari detaliate privind exact modul in care copiii sunt afectati si care aspecte ale conflictului parental sunt cele mai daunatoare, pot ajuta familiile si comunitatile sa abordeze eficient problema. Iata in ce moduri sunt afectati copiii de certurile parintilor.
In ce mod ii afecteaza pe copii conflictul parental?
Nu exista nici o relatie in intregime fara conflicte si dezacorduri, si cu siguranta toti copiii isi vad parintii lor avand o cearta la un moment dat sau altul. Cand parintii raman calmi si pozitivi chiar si in timpul unui dezacord, rezolva problema impreuna si arata copiilor prin interactiunile lor ulterioare ca conflictul a fost rezolvat. Ei bine, atunci copiii pot fi neafectati si lucrurile se desfasoara frumos. In caz de divort si pentru custodia copiilor, apeleaza la avocatii de pe https://www.avocat365.ro/avocat/maramures.
Conflictul parental este daunator copiilor, totusi atunci cand este frecvent. Cand este aprins si ostil, implicand insulte verbale si voci ridicate; cand parintii devin agresivi fizic; cand parintii se retrag dintr-un argument sau isi vor da reciproc tratamentul tacut; cand conflictul pare sa ameninte linistea familiei; Si cand e vorba de copil. Ei bine, in toate aceste situatii copiii sunt extrem de afectati.
De la o varsta frageda, copiii arata suferinta atunci cand parintii lor se cearta. Reactiile lor pot include frica, furie, anxietate si tristete si sunt la un risc mai mare de a experimenta o varietate de probleme de sanatate, somn tulburat si dificultati de a se concentra si de a reusi la scoala. Ei pot „externaliza” suferinta lor sub forma de „agresiune, ostilitate, comportament anti-social si neconform, delincventa si vandalism” sau „internalizeaza” sub forma de „depresie, anxietate, retragere si disforie”.
In plus, „Copiii din familiile cu conflicte au mai multe sanse de a avea abilitati slabe interpersonale, abilitati de rezolvare a problemelor si competenta sociala”. Aceste probleme influenteaza negativ relatiile lor romantice in adolescenta si adulti, deoarece conflictele provoaca „perceperea lor si lumea lor sociala mai negativa” si „au mai multe imagini negative sau reprezentari interne ale relatiilor de familie”. Mai multe despre impactul certurilor parintilor asupra celor mici, poti afla de pe http://realitatearomaneasca.ro.
De ce conflictul parental produce aceste efecte?
Conflictul dintre parinti dauneaza copiilor din cauza unui efect de spillover: parintii in relatii cu conflicte tind sa fie parinti mai rai, angajandu-se in mai multe critici, agresiuni, amenintari, strigand si lovind. Relatiile cu conflict de inalta intensitate, poate produce, de asemenea, nesiguranta in copii. Parintii care pur si simplu nu acorda multa atentie copiilor lor si se cearta destul de des, nu vor avea niciodata o relatie apropiata cu minorii. In ambele cazuri, copiii pot sa nu formeze un atasament sigur parintilor ca rezultat.
Dar conflictul parental pare, de asemenea, sa dauneze copiilor cu exceptia efectelor sale asupra parintilor. Cercetatorii au propus o varietate de cadre si mecanisme care pot explica acest proces. Pentru a da un exemplu, in lupta de a intelege conflictul parintilor lor, copiii pot lua vina asupra lor sau gasesc cai daunatoare de a face fata conflictului. In plus, pe partea de emotiilor lor negative, copiii sufera de reactii fiziologice legate de stres, care ar putea dauna dezvoltarii creierului.