Fumatul va omorî aproape trei milioane de chinezi până în 2050, triplu faţă de bilanţul din 2010, potrivit unui studiu publicat în revista medicală The Lancet, care s-a axat pe categoriile de persoane sub 20 de ani. Specialiştii avertizează că există riscul unei “epidemii de decese premature” în China.

Au tras toată viaţa din ţigară şi totuşi plămânii lor sunt perfect sănătoşi. A fost elucidat misterul plămânilor “curaţi” ai fumătorilor

De la 1 octombrie, fumatul va fi interzis în mașinile în care sunt transportați copii

Unul din trei oameni mor

Chinezii fumează mult. De fapt, enorm! Mai mult de o treime din ţigaretele produse la nivel mondial sunt “savurate” în China. Acest obicei vine însă “la pachet” cu o realitate dură: unul din şase decese cauzate de fumat la nivel mondial se înregistrează în China.

În ritmul actual, unul din trei bărbaţi tineri chinezi va fi omorât de tutun în următoarele decenii, potrivit unei echipe de cercetători de la Universitatea Oxford. Printre femei se află mai puţine fumătoare, ceea ce înseamnă implicit că şi riscul mortalităţii cauzate de tutun e mai mic.

Aproximativ două treimi dintre tinerii chinezi sunt fumători şi cei mai mulţi pun prima ţigară în gură înainte să împlinească 20 de ani. “Dacă nu se lasă de fumat, acest obicei va omorî într-un final cam jumătate dintre ei”, avertizează co-autorul studiului, Zhengming Chen de la Universitatea Oxford.

Bilanţul deceselor cauzate de tutun în 2010 a fost de aproape un milion de persoane, dintre care 840 de mii erau bărbaţi şi 130 de mii, femei.

Rata mortalităţii la persoanele fumătoare este dublă faţă de cea înregistrată la nefumători, prezentând de asemenea riscuri crescute de cancer la plămâni sau atac de cord.

 Vezi si ATENŢIE! TU CE ŢIGĂRI FUMEZI? ANUNŢ-BOMBĂ pentru FUMĂTORI

Proporţia deceselor puse pe seama fumatului în rândul bărbaţilor chinezi cu vârsta între 40 şi 79 de ani e de două ori mai mare acum faţă de anii ’90, mai arată studiul.

În schimb, există mai puţine femei născute în anii ’60 care fumează, în comparaţie cu cele născute în anii ’30.

Datele au fost colectate în cadrul unui studiu de amploare, desfăşurat în două etape, una începută în anii ’90, cealaltă în 2006 şi care a vizat în total circa 730 de mii de chinezi.

Continuare pe rfi.ro

Related

comments