Speranţa unui viitor paşnic este serios ameninţată de “aceşti impostori ai islamului care acţionează astăzi la nivel mondial”, a cuvântat Regele Abdullah al Iordaniei la tribuna ONU, într-o engleză impecabilă. Discursul monarhului a fost unul din cele mai moderate şi mai apreciate cuvântări în contextul zilei de luni când cei mai importanţi lideri ai planetei şi-au expus punctele de vedere diametral opuse în ce priveşte situaţia din Siria.

Lupta împotriva Statului Islamic, pe care a descris-o – în repetate rânduri – drept “al treilea război mondial,” a fost tema centrală a discursului monarhului iordanian, care mai spune că este nevoie „de o acţiune globală colectivă pe toate fronturile”. În acest sens, el a indicat mai mulţi paşi esenţiali pentru stârpirea teroriştilor.

“Ţinta lor sunt diferenţele religioasele, sperând să ucidă cooperarea şi compasiunea a miliarde de oameni de diferite confesiuni care convieţuiesc paşnic în multe din ţările noastre”, a mai spus regele iordanian, subliniind că teroriştii speculează la maxim “suspiciunea şi ignoranţa ca să-şi extindă influenţa”

Este necesar ca toate ţările să se întoarcă la elementele de bază ale societăţii şi să-şi reamintească “adevăratele şi profundele valori de iubire, pace, dreptate şi compasiune” pentru a reuşi o schimbare de ton şi, mai ales, eliminarea violenţei, fricii şi urii din discursurile adresate publicului”. “Moderaţia trebuie amplificată”, a subliniat Abdullah al Iordaniei

“Una din marile ironii ale acestor vremuri este că extremiştii folosesc mijloacele media ultramoderne pentru a-şi răspândi ideile ignorante. Nu trebuie să mai permitem ca mass-media şi reţelele de socializare să fie monopolizate de cei care reprezintă cea mai mare ameninţare la adresa omenirii. Trebuie să umplem media şi, mai important, minţile tinererilor cu puritatea şi puterea tonului moderat”, a mai spus Abdullah.

“Şi totuşi, prin toate mijloacele de care dispunem, să fim intoleranţi cu lipsa de toleranţă. Extremiştii mizează exact pe această apatie a moderaţilor. Moderaţia nu înseamnă însă să-i accepţi pe cei care îi calcă în picioare pe ceilalţi şi îi resping pe cei care nu le împărtăşesc convingerile. (…) Liderii din fiecare ţară, liderii spirituali sau fiecare lider de cartier trebuie să aibă o atitudine publică foarte clară şi să se ridice împotriva oricărui tip de intoleranţă. (…)

Ne bântuie astăzi imaginea a mii de refugiaţi pe plajele şi la graniţele Europei care imploră să fie ajutaţi. În Iordan, ne-am confruntat cu această problemă încă de la debutul crizei din Siria (2011). Astăzi, după patru ani de război, refugiaţii sirieni reprezintă 20% din populaţia ţării mele”, a explicat Abdullah al Iordaniei, care consideră că toată lumea are obligaţia de a găsi soluţii şi de uşura soarta milioanelor de refugiaţi din Orientul Mijlociu, inclusiv a celor palestinieni.

“Le-am spus atât liderilor din lumea arabă cât şi celor din toată lumea, acesta este un al treilea Război Mondial prin alte mijloace, care aduce alături musulmani, creştini şi alte religii în această luptă a generaţiilor în care trebuie să fim toţi, împreună. Deci nu este o luptă occidentală. Este o luptă în interiorul Islamului”, preciza recent regale iordanian, adăugând că Rusia ar putea juca un rol esențial în soluționarea conflictului sirian.

Avertismentul serviciilor de informatii germane. Ce metode folosesc jihadistii pentru a recruta refugiati

În discursul rostit la ONU, regele Abdullah a menționat, de asemenea, recentele tensiuni și ciocniri violente de pe Muntele Templului din Ierusalim, spunând că Iordania condamnă orice înfruntare la locurile sfinte musulmane și creștine din Ierusalim.

evz

Related

comments