Două explozii puternice, soldate cu cel puţin 95 de morţi şi 250 răniţi, s-au produs sâmbătă dimineaţă la Gara centrală din Ankara, în timp ce numeroase persoane se adunau pentru a participa la o manifestaţie împotriva conflictului dintre PKK şi statul turc. În Turcia, au fost decretate trei zile de doliu naţional.

Cum arată BAZA militară rusească din SIRIA. De la cuptoare de pâine, până la SAUNĂ portabilă, totul pentru soldații chemați la datoie | GALERIE FOTO

GENOCIDUL DIN SIRIA. Cum își UCIDE și TORTUREAZĂ victimele Al-Assad. CRUZIMEA “măcelarului” pe care Putin vrea să-l mențină la putere folosind TERORIŞTII ISIS ca PRETEXT | GALERIE FOTO

În Turcia au început cele trei zile de doliu național în semn de respect și compasiune pentru familiile rămase fără cei dragi în urma ”celui mai mortal atentat care a avut loc pe teritoriul turc”, se arată într-un comunicat publicat pe siteul premierului turc. Potrivit unui ultim bilanț, 95 de persoane au murit și alte 250 au fost rănite, din care 48 în stare gravă, în urma atacului terorist de sâmbătă produs în timpul unei manifestații pentru pace organizată de opoziția pro-kurdă la Ankara, capitala Turciei.

Turcia a interzis temporar difuzarea imaginilor de la atentatul de sâmbătă, din Ankara, din motive de “securitate publică”. Astfel de interdicţii sunt impuse în general pentru a preveni difuzarea a ceea ce guvernul turc numeşte “propagandă teroristă”. Citește mai multe aici

Guvernul islamo-conservator turc a decis să decreteze trei zile de doliu național, a anunțat premierul turc Ahmet Davutoglu, citat de agențiile internaționale de presă. 

“Am decis să decretăm trei zile de doliu național”, a declarat primul ministru turc, într-o conferință de presă, potrivit AFP.

Dublul atentat care a vizat sâmbătă la Ankara o manifestație pentru pace a fost comis foarte probabil de doi atentatori sinucigași, a specificat Ahmet Davutoglu.”Există probe concludente care demonstrează că acest atac a fost comis de doi kamikaze”, a subliniat premierul turc, în fața presei, transmite Agerpres.

Un bilanț anterior oficialii de autoritățile de la Ankara anunțaseră 86 de morți și 186 de răniți. Potrivit BBC, președintele turc a condamnat atacurile ca fiind “acte teroriste”. Oficiali guvernamentali au declarat că investigațiile relevă că cel puțin unul dintre atacuri a fost un atentat sinucigaș.

Ministerull de Interne al Turciei a anunțat inițial că bilanţul atacului este de cel puţin 30 de morţi şi 126 de răniţi. Dubla explozie este “un atac terorist”, potrivit guvernului de la Ankara, informează agenţia de presă Reuters. Potrivit primelor supoziţii, cele două explozii ar avea legătură cu “marşul paşnic de protest” ce urma să aibă loc sâmbătă şi care a fost organizat de formaţiuni sindicale în acord cu autorităţile, în susţinerea păcii şi pentru condamnarea organizaţiilor teroriste kurde.

151010082206-restricted-03-ankara-blast-1010-super-169-9857192

Premierul Turciei, Ahmet Davutoglu, a convocat o reuniune de urgenţă cu şefii poliţiei şi serviciilor de securitate ale ţării, precum şi cu alţi înalţi oficiali turci.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat “atacul plin de ură” de sâmbătă îndreptat împotriva militanţilor opoziţiei care urmau să participe la o manifestaţie pentru pace la Ankara. “Condamn ferm acest atac plin de ură împotriva unităţii noastre şi a păcii din ţara noastră”, a precizat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, într-o declaraţie postată pe site-ul internet al preşedinţiei turce. “Hotărârea şi solidaritatea pe care le vom arăta după acest atac va fi răspunsul cel mai puternic şi cel mai semnificativ dat terorismului”, a adăugat el.

“Oricare ar fi originea lor, explicaţia lor, scopul lor şi numele lor, noi denunţăm toate acţiunile de terorism şi toate organizaţiile teroriste şi trebuie să ne reunim pentru a ne opune lor”, a spus în continuare preşedintele turc.

“Ca şi toate celelalte acţiuni teroriste, atacul de la gara din Ankara ţinteşte unitatea noastră, fraternitatea noastră, viitorul nostrul”, a mai spus el, promiţând că autorii săi “vor fi găsiţi cât mai repede” şi “deferiţi justiţiei”.

Erdogan a cerut, de asemenea, tuturor turcilor “să acţioneze în mod responsabil” şi să ia atitudine “împotriva terorismului, nu alături de el”.

Continuare…

Related

comments