Tradiţii de Sânziene: Noaptea se deschid cerurile Potrivit tradiţiei, sânzienele plutesc în aer sau dansează şi cântă în noaptea de 23 spre 24 iunie. Tot în această noapte, în mediul rural, oamenii aşteaptă să se deschidă cerurile; este un moment ideal ca ei să ia contact cu rudele şi prietenii plecaţi în lumea de dincolo.

Tradiţii de Sânziene: Flori de sânziene sub pernă

În noaptea de dinaintea sărbătorii, fetele pun sub pernă flori de sânziene, în speranţa că, astfel, îşi vor visa ursitul. A doua zi, ele merg la un magician care le descifrează visul. Femeile căsătorite îşi prindeau flori de sânziene la mijloc pentru a fi ferite de dureri de spate la muncile câmpului. Atât fetele, cât şi femeile măritate îşi prindeau flori de sânziene în păr pentru a atrage atenţia asupra frumuseţii lor.

Tradiţii de Sânziene: Se aruncă cunune de flori peste case

Din spicele de grâu, flori de sânziene şi alte plante fetele nemăritate îşi făceau coroniţe şi cununi pe care, după ce le purtau, le aruncau pe acoperişul casei. Dacă cununa rămânea pe acoperiş, fata se căsătorea chiar în acel an. Dacă, dimpotrivă, coroniţa din flori de sânziene cădea, fata nemăritată o arunca din nou până rămânea prinsă. În acest fel, ea ştia câţi ani mai are de aşteptat până îşi va găsi alesul şi se va mărita. Uneori, cununa era aruncată pe colţul casei, fata venind să o ia a doua zi de dimineaţă. Ea ducea cununa în ocolul sau grajdul vitelor şi, cu ochii închişi, o dădea de mâncare unei vite. Se spune că, după cum arăta această vită, aşa urma să arate şi viitorul ei soţ. Bătrânii aruncau şi ei cununi de flori peste case. Se credea că atunci când coroniţa va cădea de pe acoperiş, moartea va fi foarte aproape. Astfel de coroniţe împletite se agaţă şi la ferestre şi la uşi pentru a aduce spor şi belşug în acele cămine, pentru a-i apăra pe oameni de ghinioane şi de boli.

Tradiţii de Sânziene: Fetele îşi văd ursitul în luciul apei de izvor

Fetele pun într-un vas nou, de culoare albă, apă de izvor, câteva fire de sânziene şi agheasmă. După ce se spală pe faţă cu apă de izvor, ele se roagă ca sânzienele să-l aducă pe cel ursit „pe oglinda apei” din castron. Se spune că acelea care respectă întocmai ritualul îl vor cunoaşte pe viitorul soţ.

Tradiţii de Sânziene: Fecioarele se spală cu rouă

În dimineaţa de 24 iunie fetele obişnuiau să se scalde în rouă. Roua era strânsă de femeile bătrâne într-o cârpă albă, de pânză nouă, iar apoi era stoarsă într-o oală nouă. În drum spre case, bătrânele nu vorbeau deloc şi nu trebuiau să întâlnească pe nimeni. Dacă ritualul era împlinit cum se cuvine, atunci, fata care se spăla cu roua, era sănătoasă peste an, iar un bărbat se va îndrăgosti de ea.

Tradiţii de Sânziene: Îndrăgostiţii se scaldă în râu pentru a fi fericiţi  

În noaptea de Sânziene, dacă îndrăgostiţii se scaldă în mare sau în apa celui mai mare râu din zona geografică unde locuiesc, vor trăi fericiţi şi nici o vrajă nu va avea puterea să-i despartă.

Tradiţii de Sânziene: Dacă plouă de Sânziene nu este un semn bun

Lucrătorii ogoarelor urmăresc starea vremii în ziua de Sânziene. Tradiţia populară spune că, dacă plouă de Sânziene, nu este un semn bun. În acest caz, înseamnă că va ploua încă 40 de zile, iar vremea rea va aduce necazuri oamenilor.