Curcuma sau turmericul este unul dintre suplimentele alimentare cu cea mai rapidă creștere, fiind omniprezent pe culoarele pentru alimente sănătoase, sub formă de pastile și pulberi.

Ca membru al familiei ghimbirului, curcuma a fost folosită în medicina ayurvedică de mii de ani. În felii deschise sau uscate într-un condiment, planta oferă culoarea și aroma sa amară alimentelor precum curry. Ingredientul activ captat în multe suplimente naturale de curcuma este curcumina.

Care sunt beneficiile curcumei?

Curcuma a devenit un aliment și un supliment popular, deoarece poate fi un ajutor în cazul unor probleme de sănătate precum colesterolul ridicat, alergiile, depresia, gingivita, sindromul premenstrual sau chiar mahmureala.

În medicina ayurvedică, se crede că curcuma acționează ca un antiviral, antibacterian și antiparazitar și a fost folosit de mult timp pentru a trata diabetul, durerea, reumatismul, osteoartrita, problemele de memorie și afecțiunile pielii precum eczema.

Curcumina chiar funcționează?

Unele cercetări indică faptul că atât curcuma, cât și curcumina, ingredientul activ din suplimentele de curcuma, au efecte antiinflamatoare, antioxidante, antibacteriene, antivirale și antiparazitare. Dar acest lucru a fost demonstrat în cea mai mare parte în studiile de laborator și, în multe cazuri, beneficiile cercetării preclinice nu sunt observate în studiile clinice. Cu toate acestea, medicii sunt de părere că este nevoie de mai multe cercetări privind beneficiile curcumei.

Există o modalitate optimă în care organismul poate absorbi curcuma?

Ceea ce poate afecta eficacitatea curcuminei, spun medicii, este că aceasta este slab absorbită din tractul gastro-intestinal. În bucătăria indiană, curcuma este de obicei încălzită într-o grăsime, cum ar fi uleiul, care poate crește absorbția acestuia. Unii producători de suplimente încearcă să crească biodisponibilitatea – sau abilitatea de a fi absorbită și utilizată de organism – curcuminei prin combinarea compusului cu alte componente, cum ar fi piperina, ingredientul activ din piperul negru.

 

Este sigur consumul de turmeric?

Consumul de turmeric pe cale orală este sigur, până la 2 grame pe zi timp de un an și 4 grame de curcumină pe zi timp de o lună, potrivit experților.

Dozele mari de curcuma pot avea efecte secundare neplăcute, cum ar fi diareea și greața. Curcumina poate interacționa și cu medicamente precum anticoagulantele, antiacidele și medicamentele utilizate pentru chimioterapie și pentru controlul tensiunii arteriale. În timp ce condimentul este considerat sigur în alimente, dozele terapeutice trebuie evitate în timpul sarcinii.

Așadar, curcuma este o plantă care poate fi utilizată în siguranță ca și condiment, pentru cafele cu aromă și culoare plăcută sau pentru curry, însă beneficiile sale asupra sănătății trebuie încă cercetate înainte să ne bazăm exclusiv pe această plantă pentru tratarea sau prevenirea diferitelor boli.