Sfaturi pentru o gradina plina de culoare si vitalitate

Plantele tale de pe balcon sunt cele care dau prospetime casei si care iti fac spatiul mai frumos si mai estetic. Ai nevoie de solutii optime pentru a le mentine in forma si pentru ca balconul tau sa fie transformat in acea gradina plina de viata pe care ti-o doresti. Chiar daca florile sunt in casa practic, tot vei avea nevoie de ingrasaminte daca vrrei sa te asiguri ca sunt sanatoase si ca se dezvolta corect.

Tipuri de ingrasaminte pentru plantele de balcon si modul in care le poti alege

 • Ingrasaminte cu eliberare lentapoti alege astfel de ingrasaminte disponibile ca granule si pastile, pentru ca functioneaza pe perioade mai lungi, odata ce le-ai pus in ghivece. Iti vor hrani constant plantele si nu trebuie sa pui tot timpul altele. Astfel de ingrasaminte pentru plante si flori vor fi utile si atunci cand pleci des de acasa.
 • Ingrasaminte lichide – in cazul in care vrei ingrasaminte care sa aiba efect imediat si care sa fie usor absorbite, atunci aceasta este optiunea de care ai nevoie. Poti sa pui ingrasamant lichid pe frunze sau pe sol, in functie de instructiunile producatorului, atunci cand constati ca plantele tale au nevoie de nutrienti suplimentari pentru a creste corect.
 • Ingrasaminte granulate sau pudra – ingrasamintele solide se pun de obicei direct la radacina si este important sa stii exact cum sa le pui pentru a nu deteriora planta. Ofera hrana concentrata plantelor tale in momentul in care sunt puse in ghiveci sau  ulterior. De cele mai multe ori sunt folosite in sezonul rece.
 • Ingrasaminte organice – aceste ingrasaminte provin din surse naturale si nu au impact asupra mediului. Poti sa folosesti compost, materiale organice diverse sau humus, insa de cele mai multe ori vei avea nevoie si de ingrasaminte clasice pentru a vedea rapid rezultate.

Care sunt nutrientii de care au nevoie florile tale?

In momentul in care trebuie sa alegi nutrienti si ingrasaminte pentru flori, te poti asigura ca ele au nutrienti esentiali pentru plantele tale. Spre exemplu vei avea nevoie de urmatorii nutrienti:

 • Azot (N)cu ajutorul azotului planta creste mai repede si vei dscoperi mai rapid stoloni si frunze dupa plantare
 • Fosfor (P) – cu ajutorul fosforului, plantele tale vor avea radacini puternice si un sistem de prindere pe sol mult mai sanatos.
 • Potasiu (K) – acest mineral este cel care ajuta plantele sa reziste in perioadele stresante, contribuind totodata la formarea fructelor sau a florilor.
 • Microelemente – microelementele sunt nutrienti de care florile au nevoie in cantiati mici. Spre exemplu, in functie de plantele pe care le cresti, pot avea nevoie de cupru, magneziu, zinc sau bor si alte astfel de minerale, care contribuie la buna dezvoltare a plantei.

Cum se utilizeaza corect ingrasamintele?

Pentru a utiliza corect ingrasamintele, tine cont de sfaturile de mai jos:

 • Citeste ambalajul si respecta instructiunile – atunci cand cumperi ingrasaminte osmocote pentru flori  sau orice alt tip de ingrasamant, vei vedea ca pe ambalaj sau in interiorul cutiei sunt si instructiuni de folosire. Pe acelea va trebui sa le respecti in totalitate pentru a evita problemele ce pot sa apara din cauza utilizarii gresite.
 • Ingrasamintele se folosesc dupa un program prestabilit – florile pe care le cresti in balcon vor avea periodic nevoie de nutrienti, drept pentru care va trebui sa faci un program de hranire pe care sa il respecti.
 • Plantele trebuie udate inainte de aplicarea ingrasamantului – ingrasamintele pot sa fie aplicate mai bine daca solul este umed, asa ca primul pas este acela de a uda solul inainte de a pune ingrasamintele.

Este important sa folosesti ingrasamintele potrivite pentru a obtine plante sanatoase, de care sa te bucuri p tot parcursul anului si care sa iti transforme balconul intr-o adevarata oaza de verdeata.