In zilele de astazi, este necesar sa se expuna modul in care progresele tehnologice, experimentate in ultimii ani in domeniul telefoniei odata cu aparitia smartphone-urilor, isi pot avea aplicatie in lumea stomatologiei. Exista unele aplicatii specifice medicilor stomatologi, care pot fi utile in munca de zi cu zi.

Cand in tara au aparut primele telefoane mobile analogice in urma cu putin peste 20 de ani si utilizarea lor a inceput sa se raspandeasca, in 1995, odata cu utilizarea telefoniei GSM, nimeni nu se gandea ca ceea ce erau initial dispozitive grele, voluminoase, cu ecrane monocrome cu cristale lichide care nu permiteau decat sa efectueze apeluri si sa trimita mesaje text la un cost considerabil, urmau sa fie transformate in masini capabile sa gazduiasca, intr-un simplu dispozitiv, o camera foto, acces la internet, un player muzical, un jurnal electronic sau sa devina minicalculatoare ultraportabile capabile sa accepte un numar nesfarsit de aplicatii utile, atat in ​​viata privata, cat si in cea profesionala.

Din ce in ce mai multi stomatologi incep sa profite de numeroasele aplicatii mobile care faciliteaza gestionarea unui cabinet stomatologic. Acum este posibil sa se poata reduce costurile, sa se simplifice procesele medicale din cabinet, sa se urmareasca pacientii si sa fie ajutati cu materiale educationale, asteptari privind rezultatele si comunicarea dintre clinica si pacient in general.

Exista o aplicatie axata pe comunicarea cu pacientul si pe modelarea 3D a lucrarilor, astfel incat pacientul sa inteleaga cu ce se confrunta. Permite medicilor stomatologi sa ilustreze efectele afectiunilor dentare, cum ar fi boala parodontala, carii, fisuri etc. Instrumentul ofera in prezent peste 200 de demonstratii ilustrate. Aplicatia ofera posibilitatea de a desena direct pe ecran cu degetele, de a salva desene editate, de a adauga imagini la o biblioteca cu fotografii si chiar de a crea, trimite si tipari planuri de tratament individuale pentru pacienti.

Exista de asemenea o aplicatie cu o biblioteca stomatologica completa de resurse care include informatii despre tratamente si efectele acestora, monitorizarea pacientului, informatii despre procedurile de laborator si de diagnosticare, conditii dentare, informatii despre produs, un manual de urgenta dentara, dictionar medical si alte resurse utile. Aceasta aplicatie poate fi descarcata gratuit.

Pe langa toate acestea, exista un instrument util potrivit pentru toate tratamentele stomatologice si ofera un ghid pas cu pas foarte detaliat pentru cele mai noi tehnici de ingrijire, chirurgie si tratament dentare. Afiseaza videoclipuri 3D, tehnici de lambou repozitionat coronal pentru acoperirea recesiunilor gingivale. Pentru fiecare tehnica chirurgicala exista un text explicativ si detaliat pas cu pas, care poate fi vizualizat din nou la nevoie. Aceasta aplicatie este destinata studentilor stomatologici si chirurgilor orali care doresc sa-si reimprospateze cunostintele despre tehnicile avansate de chirurgie parodontala.

Aplicatia de clinica stomatologica Droot, ca de exemplu, ofera un managament usor pentru medicii dentisti, inclusiv automatizare si experiente personalizate. Aplicatia se concentreaza pe crearea programarilor pe o agenda dedicata, in functie de: medic / scaun / proceduri / interval de timp alocat / etc. printr-un singur click. Aplicatia contribuie la un soft management clinica stomatologica. De asemenea, aceasta este mereu actualizata si are o suprafata de lucru in format 3D.

Toate acestea vin sa ajute pacientii si stomatologii sa se descurce mai usor si sa fie mai fluenti in momentul in care trebuie sa intervina in anumite tratamente oferite pacientilor. In felul acesta, este mult mai usor ca pacientul sa obtina rezultatele asteptate si ca medicul sa comunice cu pacientul mai bine, astfel incat sa nu apara discordante si pacientul sa inteleaga exact cu ce se confrunta si care sunt motivele pentru problemele aparute.