30 aprilie, ora 22.30, staţiunea Mamaia. Grupuri răzleţe de turişti se plimbau pe faleză, în căutarea unui loc unde să-şi potolească foamea, iar oferte au fost cu duiumul, pe alese. Asta pentru că aproape toţi patronii şi-au deschis restaurantele şi terasele, dornici să dea lovitura la încasări în minivacanţa de 1 Mai.
Cum au petrecut românii de trei ori ziua de 1 mai, acum un secol
Noi am ales terasa Andreea, din zona Cazinoului, asta pentru că era cea mai populată şi, vorba românului, unde e lume multă, e şi mâncare bună. Am fost patru persoane cu foame mare, aşa că ospătarii au făcut un du-te vino cu comenzile. Masa s-a umplut cu farfurii aburinde de supă, pizza, salate, foccacia, ceai şi sucuri pentru doamne şi câteva beri reci pentru domni. La final, a venit şi “amenda”, adică nota de plată: 180,50 lei. Nici mult, nici puţin, suficient cât patru persoane să se simtă bine în prima zi a sezonului estival, la o terasă cu briza mării în nări. Am plătit rotund, adică 200 de lei, cu intenţia, evident, de a lăsa un bacşiş de 19,50 lei ospătarului amabil. “Păstraţi restul, i-am spus noi”, însă la nici 3 minute, respectivul angajat se întoarce la masa noastră şi ne-a întins un bon fiscal. Iniţial, ne-am speriat, am crezut că ne-am încurcat la bani şi l-am întrebat pe tânăr ce-i cu “fiţuica” aceea. “Este bon fiscal pentru bacşiş, vă rog frumos să-l luaţi, pentru că altfel mă dau afară”, ne-a spus el, vizibil îngrijorat. Ne-am uitat pe bon, pe care într-adevăr era semnalată suma de 19,5 lei, reprezentând bacşişul şi, culmea, chitanţa a fost eliberată la ora 00.03, adică fix la 3 minute de când ordonanţa Guvernului Ponta intrase în vigoare.
click